El fet cooperatiu al Poblenou (Centre d’Estudis Montseny)

MG_0059Autor: Pep Trelis, Director del Centre d’Estudis Montseny

L’alumnat de 2n d’ESO del Centre d’Estudis Montseny ha col·laborat en el CitizenSqKm fent aportacions en l’àrea de patrimoni, fent una recerca sobre el fet cooperatiu al Poblenou, un moviment social i ciutadà molt important al barri, tan històricament com en l’actualitat.
La nostra escola, arrelada ja fa gairebé 50 anys al barri, té un tret diferencial important: és una cooperativa de pares i mares que prové d’una antiga cooperativa d’habitatges, la Cooperativa de Vivendes Montseny. És per aquest motiu que vam valorar molt important aportar part de la nostra identitat i forma de ser al projecte del CitizenSqKm.
Escenari_CEMontsenyLes dues classes de 2n d’ESO, treballant per grups de forma col·laborativa, es van repartir la feina i, una classe es va dedicar a les cooperatives històriques del barri, com eren , per exemple: L’Artesana, Flor de Maig, Pau i Justícia, L’Econòmica del Poblenou, CE Montseny, La Fraternitat, i Cooperativa Vivendes Montseny. L’altra classe es va dedicar a recercar informació i conèixer les cooperatives actuals: Mespilus, Recooperem, Flor de Maig, Estèvia, L’hort indignat 2, Datzira-Unió del Poblenou, Cooperativa Cydonia.
MG_0045-2Van fer recerca per internet, visites, entrevistes,… Un cop fet el recull d’informació, en van fer una síntesi per tal de poder georeferenciar les diferents entitats i a fer les diferents aportacions al mapa de CitizenSqKm. També van voler crear un site on s’ampliava la informació d’aquestes entitats.
La valoració ha estat positiva, ja que aquest projecte ha servit tant per treballar la competència digital de l’alumnat, conscienciar-los del treball col·laboratiu de tota la societat en la construcció de coneixement, així com transmetre el fet cooperatiu com a una molt bona forma d’organització, partint de les arrels i fins a l’actualitat.
L’alumnat ha gaudit fent aquest treball, tant en el vessant més de caràcter tecnològic (ús de la plataforma, smartphones,…) així com des d’un vessant més social i d’interacció amb el medi, descobrint un entorn proper, potenciant en tot moment l’autonomia de treball del grup.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>