Flora urbana i al·lèrgia

Flora urbana i al·lèrgia

En el projecte de Flora urbana i al·lèrgia, acompanyats pels experts del Punt d’Informació Aerobiològica (PIA) de la UAB i la Guia per fer una fenologia (en català i en castellà) que han preparat, realitzem un mapatge de les plantes que es troben en el barri,  identificarem 10 plantes que són al.lergògenes i farem la fenologia d’algunes d’elles. L’escenari del barri del Poblenou ja s’ha obert, hi pots participar, fem-lo créixer! A cada carrer del barri mirarem de tenir 2 plantes al.lergògenes de referància, per fer-ne la fenologia i així després poder fer una predicció més ajustada de la quantitat de pol.len en els carrers. La resta de plantes que trobem podrem geolocalitzar-les dins del cens de biodiversitat, per anar descobrint la biodiversitat urbana. Amb la guia podrem veure com varien al llarg de l’any aquestes plantes urbanes que poden causar al·lèrgies. Per exemple el xiprer:
0102030405 Amb les dades que es vagin aportant a la base de dades col·lectiva, el PIA podrà proposar activitats d’anàlisi de les dades a diferents nivells; centrant-se només amb les dades recollides sobre una zona del territori i comparant les dades amb dades d’altres zones del territori recollides per altres participants. Així quan creem un PUNT per la FENOLOGIA li donarem el nom de la planta i l’adreça en la qual es troba. punt I cada vegada que que fem una observació fenològica, crearem una APORTACIÓ, amb la data del dia en què s’ha fet la observació

G1En el GRUP 1 – Farem una DESCRIPCIÓ de la planta i de com la veiem, si, per exemple, una planta té les flors obertes, pot tenir les flors obertes de moltes maneres (recentment obertes, començant a canviar de color, etc., etc.). Si s’explica detingudament com l’observador veu la planta podem esbrinar més coses sobre elles, per exemple quant temps fa que la planta està en flor. També pot ser que la planta estigui malalta i no estigui donant flors per aquesta raó, si l’observador apunta alguna anomalia de la planta, podríem saber perquè es retarda la seva floració.

G2   En el GRUP2– posarem de nou la data, definirem la font de la informació: “observació pròpia”, posarem un enllaç a Viquipèdia, allà on hi ha la descripció de la planta, i posarem una etiqueta que descriurà l’estat fenològic de la planta. Cal que siguem molt curosos i en triem una d’entre les següents:  Sense fulles, Amb fulles, Sense flor, Flor tancada, Flor oberta, Fruits formant-se, Fruits madurs, Fruits oberts   g3En el GRUP3- definirem la Capa Principal, que serà sempre Plantes Al.lergògenes i la Categoria Principal: Plàtan d’ombra Si aconseguim suficients usuaris, PIA podrà millorar les prediccions de pol·len que fa setmanalment. PIA informa de les concentracions de pol·len d’acord a un sol captador que hi ha a la ciutat de Barcelona. No obstant això, tot i que en línies generals, un mateix tipus de plantes es comporta de la mateixa manera, no totes floreixen el mateix dia ni a la vegada perquè ho fan en funció del seu entorn (més assolellat, més sec …). La informació que recullin els participants dirà a PIA, per exemple, que al Poblenou els plàtans d’ombra estan en flor o els cauen les fulles abans o després que els de l’Eixample. Fins i tot els científics de PIA podrien trobar diferències entre els entorns de les diferents escoles o organitzacions que hi participin. La informació recollida serà molt útil científicament sempre i quan la planta informada estigui localitzada al mapa. Si és així, permetrà dibuixar en quines diferents fases fenològiques es troben les plantes, cosa que dependrà del seu entorn. Els canvis fenològics de les plantes són molt graduals i les dades que demana PIA són molt concretes. Ens cal saber on es troba situada la planta, quin dia s’ha fet l’observació fenològica i quin és l’estat fenològic de la planta. L’objectiu de PIA, en ciència ciutadana, és estudiar la fenologia de plantes de la ciutat. Els científics de PIA no poden fer-ho per falta de temps; els col·legis i altres organitzacions que s’animin a participar en el projecte, podrien fer-ho i aportar la informació que complementi la produïda pels científics. La col·laboració dels ciutadans és molt important des del punt de vista aerobiològic i al·lergològic. Objectius

  • Generar l’interès i fomentar la participació de la ciutadania i els centres educatius en l’aportació de dades de localització d’espècies del nostre territori a la base de dades col·lectiva del projecte.
  • Motivar la ciutadania en el coneixement de les espècies  del seu entorn proper i en la presa de consciència del valor de la biodiversitat.
  • Proposar continguts propis del programa de l’Educació Secundària i que es podran treballar de forma vivencial tot aplicant la metodologia de la investigació científica (competència científica): plantejament d’hipòtesis, observació, recollida de dades, anàlisi i interpretació de dades i extracció de conclusions.
  • Realitzar un projecte de centre educatiu, de caràcter interdisciplinari, amb la implicació de diverses matèries: ciències de la naturalesa, ciències socials, llengua, matemàtiques, educació visual i plàstica i tecnologies.
  • Sensibilitzar la ciutadania i els centres educatius sobre la malaltia al·lèrgica i els trastorns relacionats. (específic del projecte de flora urbana i al.lèrgia).

fulla plataner“Flora urbana i al·lèrgia” és un projecte que forma part de l’Oficina de Ciència Ciutadana. La ciència ciutadana permet a gent com tu, interessada en la ciència, participar en projectes científics de temàtiques molt diverses. Entre tots els participants es recullen dades, s’analitzen i s’obtenen resultats científics. Si estàs interessat a participar, dóna’t d’alta com a voluntari en l’Oficina de Ciència Ciutadana emplenant el següent formulari que trobaràs clicant sobre aquest enllaç.

Amb el suport de:

Oficina de Ciència Ciutadana
Amb el suport de
Oficina de Ciència Ciutadana

Logo_PIA_2014_JPEG

Hi ha un comentari per aquest article
  1. Monica Garriga Autor/a at 12:04 pm

    11/14/2014 – Within Biodiversity project and with the aim of identifying microclimates.
    Use an Arduino board – managing measurements provided by different sensors (pressure, temperature, humidity and a photocell). These measurements will be saved into an SD card to be accessible to the students for them to upload data into a server and allow other people to use that data. Thus, the students can take the portable weather station to different locations where they will be able to collect data. The Arduino board will be supplied with a 9v battery.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>