Cens de l’entorn natural

Cens de l’entorn natural

En el Cens de l’entorn natural, qualsevol participant pot recollir i publicar (amb l’etiqueta #naturalesa)  dades relatives a la riquesa natural del territori explorat. I podrà classificar aquesta informació amb altres etiquetes, com per exemple #biodiversitat, per recollir les dades relatives a la riquesa biològica i botànica del territori: una imatge d’una papallona, un ocell, una planta, una flor,… I enllaçar la informació a species.wikimedia.org

Propostes de participació per escoles i grups locals:
– Havent treballat les característiques pròpies de l’ecosistema en el qual s’ubica el centre educatiu, l’associació, o la zona de treball de camp delimitada, es pot plantejar un interrogant previ a l’observació de l’entorn:
“Les espècies que observarem en el nostre entorn quan fem el treball de camp seran exactament les mateixes que, teòricament, corresponen al nostre ecosistema?”
L’observació ens portarà a estudiar detingudament els éssers vius (plantes, papallones, ocells) de l’entorn immediat.
L’abast de l’estudi dependrà de la disponibilitat de temps de l’educador o el participant i de la disponibilitat de recursos. Sigui com sigui, s’haurà de fer amb rigor, donat que la informació generada pot arribar a formar part de la recerca científica.

Els participants (alumnes, ciutadans, membres d’una associació del barri) disposaran de:
Consells tècnics d’observació d’espècies i de recollida d’informació un model de fitxa on apuntar les dades recollides (nom de l’espècie i característiques, fotografia, localització, data de l’observació, etc.).
Galeria d’imatges o classificadors “online” per identificar les espècies.
Mapa amb les aportacions de tots els participants i filtres per identificar les espècies.
Informació referent als diferents ecosistemes, el seu estat de conservació i problemàtiques ambientals.
Enllaços a webs interessants relacionades amb el tema i articles d’opinió de científics i estudiosos (sobre botànica, ciència ciutadana, etcètera).

El cens de l’entorn natural permetrà descobrir als participants que, per diversos motius, han aparegut al nostre medi espècies foranes i també espècies “invasores” que estan alterant els ecosistemes. Això els ha de portar a plantejar-se com han arribat aquests éssers vius (causes antròpiques, climàtiques…) i les possibles conseqüències que la seva presència pot tenir per a l’entorn (major competència pels recursos, alteració de les cadenes alimentàries, pèrdua de diversitat, etc.).

Objectius:
– Generar l’interès i fomentar la participació de la ciutadania i els centres educatius en l’aportació de dades de localització d’espècies del nostre territori a la base de dades col·lectiva del projecte.
– Motivar la ciutadania en el coneixement de les espècies del seu entorn proper i en la presa de consciència del valor de la biodiversitat.
– Proposar continguts propis del programa de l’Educació Secundària i que es podran treballar de forma vivencial tot aplicant la metodologia de la investigació científica (competència científica): plantejament d’hipòtesis, observació, recollida de dades, anàlisi i interpretació de dades i extracció de conclusions.
– Realitzar un projecte de centre educatiu, de caràcter interdisciplinari, amb la implicació de diverses matèries: ciències de la naturalesa, ciències socials, llengua, matemàtiques, educació visual i plàstica i tecnologies.
– Sensibilitzar la ciutadania i els centres educatius sobre la malaltia al·lèrgica i els trastorns relacionats. (específic del projecte de flora urbana i al.lèrgia).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>