El Millor Camí

Quin és el millor camí per anar a la feina, o a l’escola o a buscar el transport públic? El millor camí no sempre és el camí més curt, ni el més ràpid, potser per alguns el millor camí és el més divertit, o el més segur, o el més sa? Podem arribar a determinar col.lectivament quin és el millor per a tothom?

 

Aquest és un experiment científic col.laboratiu ideat conjuntament amb:
Escoles i Instituts del Poblenou (AMPAs)
CREAL (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental), especialitzat en l’avaluació de l’exposició ambiental, l’epidemiologia i risc / avaluació de l’impacte per a la salut.
OpenSystems un grup multidisciplinari vinculat a la Universitat de Barcelona centrat en la participació ciutadana i l’art com a eixos fonamentals en la manera de fer ciència.

Comencem amb un expermient en el qual, els participants busquen el millor camí per anar de casa a l’escola, tenint en compte diverses variables intangibles:
– Contaminació atmosfèrica i acústica
– Mobilitat i activitat física.
– Presència de flora i d’espais verds.
– Presència d’equipaments culturals, edificis d’interès arquitectònic, etc…
– Presència de botigues i botiguers amics.
– Activitat humana

L’experiment.
Els participants treballen en equip. Faran la ruta de l’escola a casa (a un punt pròxim a casa seva).
Portaran un dispositiu mòbil amb l’aplicació BeePath (OpenSystems)http://bee-path.net per mesurar la seva mobilitat.
El dispositiu estarà connectat a un Sensor Personal de Pol.lució per mesurar CO, NO2, O3, temperatura i humitat relativa.
Un segon dispositiu mòbil (o rellotge, gravadora i càmera) per mesurar el temps, gravar àudio, vídeo i fer fotografies.
Un tercer dispositiu humà per comptar, nombre de vehicles, observar presència de flora, identificar les botigues, descriure l’activitat humana,…
Amb els resultats, els participants ompliran un formulari i aquest formulari servirà per comparar i arribar a decidir quin és el millor camí a seguir, informació que quedarà publicada en l’escenari corresponent.

Els científics d’OpenSystems obtindran dades de mobilitat en condicions controlades específiques. Això ajudarà a la ciència amb la possible creació / millora de nous models de mobilitat, i també ajudarà a definir mètodes per generar trajectòries optimitzades, gràcies a la col·lecció col·lectiva i conscient de les dades.

Per CREAL aquest experiment és important per moltes raons: donar a conèixer el seu projecte, comprovar que els dispositius (sensors i aplicacions mòbils) funcionen en condicions reals i involucren l’escola a la conscienciació sobre el problema de la contaminació de l’aire. Aquests experiment ajudarà a la ciència a desenvolupar una eina perquè el ciutadà sàpiga quina mena d’aire respira.

La iniciativa podrà afavorir les relacions dins la comunitat, entre els botiguers i les famílies del barri, i ajudar a identificar i conèixer espais amics (comerços, institucions, patis oberts,…). Ens inspirem en el projecte de l’Ajuntament de Barcelona, Camins Escolars, Espais Amics, per fomentar un compromís de participació de la comunitat, promovent a l’hora l’autonomia dels escolars quan van sols a l’escola, passegen pel parc, van al casal o a fer esport…

Pels botiguers serà una manera de donar-se a conèixer en el barri. Els nois i noies, i les seves famílies, podran conèixer en profunditat què fan i com s’organitzen les diferents botigues i empreses que es troben de camí cap a l’escola. Si s’hi apropen, i parlen amb els propietaris, membres i treballadors d’aquests serveis o negocis, podran també contribuir a promocionar les activitats que s’hi fan a partir de la divulgació en diferents formats (àudio, vídeo, fotografies, text). Les botigues, cooperatives, negocis i comerços que participin en el projecte quedaran clarament identificats en el mapa i accessibles des de mòbil i pàgina web. El projecte podrà servir als comerços per geolocalitzar informació que han creat anteriorment, i potenciar les eines de màrqueting 2.0 (codis QR i xarxes socials) que estan utilitzant per comunicar amb la comunitat

Amb el suport de:

logos1

Oficina de Ciència Ciutadana
Amb el suport de
Oficina de Ciència Ciutadana
Hi ha un comentari per aquest article
  1. Monica Garriga Autor/a at 12:07 pm

    With the aim to identify which are the busiest streets. – Possibility of connecting it to PASTA Project
    Mobility tracking (Brownian bridges) with BeePath
    On the week of the 11th of December, students of all participating schools will download BeePath app onto their device, they will be asked to activate the app when they go from home to school and back. Data will be uploaded when the device finds a Guifnet connexion. The result will make a heat map which will be uploaded to Connected shops layer on CitizenSqKm.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>