Experiències Inspiradores: Compartir i re-utilitzar glocalment

Autor: David Gómez d’Amical Wikimedia

(Vegeu: Memòria gràfica local i coneixement lliure)

Els continguts de memòria local geolocalitzats, documentats i disponibles a internet poden ser fàcilment re-utilitzats i combinats amb altres continguts.
Combinar l’accés global i la localització geogràfica obre un potencial “glocal” per la re-utilització de continguts, i creiem que seguint metodologies adequades, pot ajudar estimular les relacions ciutadanes en àmbits propers.

Aquí presentem algunes experiències inspiradores:

Fons Baldomer Gili i Roig del Museu Morera

Des de l’any 2006, l’obra de Baldomer Gili i Roig està al domini públic. D’acord amb aquesta realitat, el Museu d’Art Jaume Morera, durant la residència de la viquipedista Esther Soler, va digitalitzar i carregat a la plataforma Flickr la col·lecció fotogràfica del pintor, per tal que tothom pogués servir-se’n lliurement i col·laborar en el procés de documentació de les fotografies:

  • Aprofitament del coneixement col·lectiu: tothom és convidat a navegar i gaudir de les fotografies de Baldomer Gili i Roig carregades a Flickr i, en el cas que reconegui algun indret o persona, només ha d’afegir un comentari a la imatge amb la informació que vulgui aportar.
  • Invitació a la participació activa: de la mateixa manera que en el cas anterior, si tot navegant per les fotografies de Gili i Roig a Flickr hom reconeix un indret, se l’anima a fer una fotografia al lloc i carregar-la al grup de Flickr creat per l’ocasió. Així es poden acarar les imatges per veure com ha variat el paisatge al llarg del temps.
  • Enriquiment d’articles de la Viquipèdia: un cop finalitzada la documentació de la col·lecció fotogràfica de Gili i Roig gràcies al crowdsourcing, les imatges de Flickr (i les dades afegides) seran importades a Wikimedia Commons i utilitzades per il·lustrar nombrosos articles ara per ara mancats d’imatges.

Flickr The Commons

Flickr, el servei de publicació i administració de fotos i vídeos de Yahoo, té un projecte anomenat “The Commons” on les institucions arxivístiques poden participar (veure condicions). Les fotos publicades han de ser “sense restriccions conegudes de drets d’autor”; bàsicament imatges que ja estan al domini públic o de les quals la institució és titular i les pot alliberar (més informació). La publicació d’aquestes imatges a Flickr les fa més accessibles i en facilita la re-utilització. Però alhora serveix per fer una crida global a que la gent revisi les imatges i que:

  • ajudi a classificar-les i fer-les localitzables afegint-hi etiquetes
  • utilitzi el sistema de comentaris si creu que pot aportar informació sobre els continguts

Més de 100 institucions de tot el món hi participen.

Marató d’escaneig a Llefià

El 4 de juliol de 2015 es va fer a la plaça Trafalgar de Badalona una marató popular d’escaneig de fotografies antigues del barri de Llefià, per a l’incorporació a l’Arxiu Històric de Llefià. S’havia fet una crida als veïns perquè duguessin fotografies antigues a la plaça i allà aprenien com escanejar-les e incorporar-les al web arxiu.llefia.org. En el transcurs de l’activitat, es van recopilar prop d’una quinzena de fotografies inèdites, aportades pels veïns i veïnes i que no estaven al fons de l’arxiu en cap format. Els propis veïns aprendre a escanejar-les i van aportar informació per tal de documentar-les posteriorment. La marató també va servir per a captar l’interès de veïns i veïnes d’altres barris de la ciutat de Badalona, com Bufalà i Sant Crist, que van passar-se per stand de l’Arxiu Històric de Llefià al marc del XV Fòrum TIC Social Llefià- Badalona, per tal de conèixer iniciativa i conformar un futur embrió de xarxa d’arxius històrics dels barris de la ciutat de Badalona amb l’ajuda de les TIC compartint experiències, activitats i plataformes.

Arxiu gràfic Xavier Badia

En Xavier Badia i Castellà fa anys que té interès per la fotografia urbana i està vinculat al districte de Sant Martí de Provençals, on viu i on va treballar en diverses empreses i, fins la seva jubilació al 2005, va ser-hi conserge a l’Institut Salvador Espriu, situat a la Plaça de les Glòries, al costat de la Farinera. Ja fa temps va començar a documentar gràficament, amb el dibuix i la fotografia, els edificis del Poblenou i el districte de Sant Martí de Provençals: fàbriques, botigues i altres edificis. I va investigar documentant-ne l’origen i els usos que han tingut. Fruit d’aquest treball és un fons gràfic de més de mil imatges documentades que l’institut va donar a conèixer a través de la web “una mirada diferent de Poblenou” i a partir del qual estudiants del Taller d’Història de l’institut coordinats per la professora Montserrat Alay van definir diversos itineraris pel Poblenou antic. L’any 2015 en col·laboració CitizenSqKm i Amical Wikimedia en Xavier Badia va acceptar alliberar els drets de les seves imatges i publicar-les a Wikimedia Commons de manera que siguin accessibles i puguin ser utilitzades a Viquipèdia i altres projectes wiki de coneixement lliure. A resultes d’això es va posar en marxa el viquiprojecte Fons gràfic Xavier Badia i es va fer una experiència pilot en que estudiants de l’institut van traduir a l’anglès la descripció de les imatges.

Gimcana fotogràfica a Gelida

Les activitats Wiki Takes… són un dels formats habituals de les organitzacions locals del moviment Wikimedia amb que el viquipedisme pren una població o barri per mobilitzar la gent i aconseguir fotografies útils a Viquipèdia. Com a resultat del projecte de col·laboració amb les Biblioteques de Catalunya (Bibliowikis) algunes biblioteques locals també s’han convertit en organitzadores d’aquest tipus d’activitats. El dissabte 19 de setembre de 2015 es va fer una gimcana fotogràfica organitzada per la Biblioteca de Gelida amb la col·laboració de l’associació fotogràfica Flash Gelida, l’associació de gestió i divulgació del patrimoni Amics del Castell de Gelida i Amical Wikimedia. Més de quaranta persones van reunir-s’hi al matí i van recollir el llistat d’element a fotografiar (principalment edificis de patrimoni històric). Es van formar 4 grups que van recórrer la població i van prendre unes 1700 fotografies. De retorn a la biblioteca voluntaris locals van ajudar a descriure i documentar les fotos abans de carregar-les a Wikimedia Commons on s’organitzen per categories. Els edificis protegits com a monument històric hi estan agrupats en una categoria específica que agrupa sub-categories per cadascun d’ells, on es poden publicar fotos de diversos punts de vista i on consta el codi de catalogació i la localització geogràfica. De fet les fotografies es poden pujar clicant un botó a una llista de monuments i així ja s’hi incorporen automàticament aquestes dades.