Fons gràfic de Xavier Badia

foto Xavier Badia Octubre 2015Autors: David Gómez d’Amical Wikimedia i Mònica Garriga de Km2 Poblenou

(Vegeu: Memòria gràfica local i coneixement lliure)

Un fons gràfic de cases, fàbriques, botigues i altres edificis del Poblenou i altres barris de Barcelona.

En Xavier Badia i Castellà viu al barri de Sant Martí, tocant a la Sagrera. Sempre li ha agradat la fotografia, tant que va instal.lar un laboratori fotogràfic a la banyera de casa seva. El compartia amb el seu germà, el qual vivia set pisos més amunt a la mateixa escala. “Ens deixava utilitzar el seu lavabo, però al final vaig haver de treure-ho perquè els fills es volien banyar”.

Això era a finals dels anys seixanta i principis dels setanta. Aquella època, en Xavier, ja cantava a la Coral Sant Jordi, motiu pel qual viatjava per tota Europa i així va créixer la seva afició per la fotografia. “Mentre tothom anava a fer-li fotos al Duomo, jo fotografiava les cases que veia, i el que observava al meu voltant”.

Quaranta anys més tard, el 2005, després d’haver treballat com a comptable en dues empreses i també com a conserge a l’Institut B9 de Badalona i l’Institut Salvador Espriu de Barcelona, es va jubilar. Circumstàncies personals el van portar durant un temps a fer un recorregut diari, des de l’Església de Sant Martí fins al mar. Mentre feia aquest itinerari va començar a fotografiar les cases, fàbriques, botigues i altres edificis. “Em preguntava, i això què devia ser?”, i a casa d’un familiar va trobar una guia comercial de 1898 que li va servir per anar identificant cada edifici.

Com feia les cerques als anuaris

Alaba2Més tard, per investigar i documentar-ne l’origen i els usos que han tingut aquests edificis, va ampliar les seves fonts a la Biblioteca de Catalunya, on va trobar els Anuaris Riera, que després serien els Bailly-Baillière y Riera. Així va començar a documentar gràficament els edificis, existents i els ja inexistents, del Poblenou i el districte de Sant Martí de Provençals, “si un edifici era a l’Anuari però ja havia desaparegut, en feia un dibuixet”. Per acompanyar cada foto, que arxivava per ordre de número de carrer, dibuixava també un mapa i la seva ubicació, i els colors diferenciaven els edificis, els jardins, els espais oberts.

Com va classificar i ordenar el seu fons.

Bona part d’aquesta feina la va fer amb càmera analògica fins que al 2011 va passar-se a la digital. Per preservar-los, va donar els negatius a l’Arxiu Municipal de Sant Martí. La voluntat d’en Xavier és que la seva feina sigui compartida i estigui a disposició de tothom, per això l’any 2015, per posar aquest fons gràfic a disposició de la societat, va acceptar la proposta d’iniciar un viquiprojecte per pujar les imatges a Wikimedia Commons i Viquipèdia. D’altra banda l’Institut Salvador Espriu ha començat a treballar el material del fons gràfic a través del projecte “Una mirada diferent de Poblenou”, a partir del qual estudiants del Taller d’Història del centre coordinats per la professora Montserrat Alay van definir diversos itineraris pel Poblenou de 1898.

Després d’aquesta activitat de documentació sistemàtica al Poblenou en Xavier Badia, ha continuat la seva tasca per deixar testimoni gràfic dels edificis al barri del Clot, el Poblesec o la Barceloneta, entre altres.