Punts de partida (resum de la primera sessió de treball)

Aquesta setmana hem fet la primera reunió de treball al Casal del Poblenou, amb l’ajuda de l’Associació de Veïns i Veïnes. Gràcies!

Screen Shot 2014-07-16 at 18.31.27

Vam comptar amb representants de l’Associació de Veïns i Veïnes, Apropem-nos, Constelaciones, Escola Les Acàcies, Biblioteca Manuel Arranz, Barcelona Activa, Centre d’Estudis Montseny, Fab Lab i Guifi.net.

Vam explicar el projecte, la metodologia de la recerca  i les diverses propostes de participació, i en continuarem parlant per trobar més projectes que hi puguin tenir cabuda.

Biodiversitat i Flora urbana i al·lèrgia. Per fer un cens de la biodiversitat del barri. I acompanyats pels experts del Punt d’Informació Aerobiològica (PIA) de la UAB, farem un mapatge i una fenologia de 8 plantes alergèniques del Poblenou, per després poder fer una predicció més ajustada de la quantitat de pol.len en els carrers.

Patrimoni Històric. Creació d’itineraris per geolocalitzar elements del patrimoni del barri. Començant per treballar conjuntament amb el projecte de recopilació de Xavier Badia Institut Salvador Espriu i Arxiu Històric del Poblenou. Els itineraris que ha creat Joan Carles Luque, com el de “El Manchester Català”. I poster trobar noves sinergies amb l’Arxiu Històric del Poblenou, amb la Biblioteca Manuel Aranz, Amical Viquipedia,  el Casal d’Avis de Can Saladrigas, i diverses escoles, instituts i grups d’esplai, perquè els estudiants formin equips i geolocalitzin i complementin les imatges ja digitalitzades de l’Arxiu.

Dades en Xarxa. Per entendre el funcionament i estendre la xarxa comunitària de guifi.net.; i posteriorment col.locar sensors en diversos punts del barri i recollir dades per poder crear petites estacions meteorològiques, enregistrant temperatura i lluminositat, i poder identificar i comparar entre microclimes. I poder fer experiments per mesurar la qualitat de l’aire que respirem.

El millor camí. Els participants busquen el millor camí per anar de casa a l’escola, però el millor camí no sempre és el camí més curt. Identificarem els ‘Camins Escolars’, veurem per on passen els ciutadans, quins són els carrers més transitats, i en buscarem les dades ambientals.

#estàpassant. Treballant amb mitjans locals i organitzacions de ciutadans, com la Revista del Poblenou, la Taula de l’Eix Pere IV,  Poblenou Actualitat i d’altres, la ciutadania geolocalitzarà temes d’interès, possibilitats de millora, causes col.lectives, per fer-ne ressò i fer créixer la capacitat d’incidir en el barri.

Volem assegurar que quan s’acabi el nostre experiment després del segon trimestre, per Setmana Santa, CitizenSqKm tindrà continuïat. Per això cal dissenyar propostes de participació, la continuïtat de les quals interessi i depengui dels mateixos participants.

Hem proposat fer una formació de 4 hores, per aprendre a utilitzar les eines, acordar la metodologia de treball, i veure com CitizenSqKm pot contribuir al diàleg entre els veïns del barri i a donar a conèixer, encara més, el que hi passa o el que no hi passa i hauria de passar.

Finalment vam veure un esborrany de l’agenda de treball, amb la idea de començar el curs que ve amb una presentació pública del projecte, el 8 de setembre; i començar a fer servir l’aplicació per la Festa Major, el 13 de setembre.


Screen Shot 2014-07-17 at 07.36.03
Screen Shot 2014-07-17 at 07.36.10

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>