Taller de Ciència Ciutadana

Autores: Jordina Belmonte i Concepción de Linares
Us heu aturat mai a pensar la quantitat d’arbres, plantes, flors… que hi ha a la nostra ciutat. Patiu d’alguna al·lèrgia al pol·len en certs moments de l’any?

Guia de plantes alergògenes

Des del Punt d’Informació Aerobiològica (PIA) sempre hem fet ciència al servei del ciutadà. Doncs a més de totes aquelles plantes de flors visibles, a la nostra ciutat n’hi ha d’altres que no es perceben a simple vista.

Avui a Open Systems hem descobert flors invisibles, i com la col·laboració entre ciutadans i projectes científics pot donar com a fruit, per exemple, un detallat mapa dels arbres que tenim al nostre voltant, i de les èpoques de l’any en què les seves flors són susceptible de ser agents al·lergògens. És una qüestió, ens expliquen els integrants de PIA, de salut pública.

Hem conegut també el KM2 de Poblenou “un projecte tecnològic, educatiu, periodístic i de participació ciutadana. Un mapa en el qual la ciutadania farà un cens de les coses que hi ha en aquest barri de Barcelona: institucions, entitats, comerços, edificis històrics, plantes, temperatures, etc. Amb l’objectiu de sobreposar informació vinculada al territori i classificada segons autor, font i temàtica.”

En aquest projecte, veiem un mapa i aprenem com podríem aportar dades sobre la flora del nostre entorn més immediat mitjançant un web i un app. Ho podem fer per exemple amb els arbres que hi ha al pati de l’escola o l’institut, o amb el que ens trobem en el camí de casa a la feina. I si ho convertim en un projecte amb els alumnes, aquests aprendran a classificar les plantes i flors i a conèixer la flora del seu espai més proper. Per a participar hem d’inscriure’ns en el projecte i fer les nostres aportacions al “Cens de Biodiversitat”. Passejar i censar arbres del barri, des de l’app mòbil o més tard des de la pàgina web.

“Flora urbana i al•lèrgia” és un projecte que forma part de l’Oficina de Ciència Ciutadana.
La ciència ciutadana permet a gent com tu, interessada en la ciència, participar en projectes científics de temàtiques molt diverses. Entre tots els participants es recullen dades, s’analitzen i s’obtenen resultats científics. Si estàs interessat a participar, dóna’t d’alta com a voluntari  de l’Oficina de Ciència Ciutadana emplenant el formulari.

logos2

Hi han 2 comentaris d'aquest article
 1. Jordina Belmonte i Concepción de Linares at 6:45 pm

  Cal preparar una guia explicativa ben detallada per que els voluntaris puguin fer aportacions vàlides. En aquesta guia convé indicar:
  1- que quan s’afegeix un nou punt s’indiqui en “Nom” si es fa una aportació tipus Cens o tipus Fenologia o ambdues (es podria jugar amb el color de la icona?), així es podrà veure els resultats més fàcilment.
  2- la diferència entre punt i aportació.
  3- que dins d’aportació, en l’apartat informació, a la “capa principal” s’indiqui “Plantes al·lergògenes”, i a l’apartat “categoria principal”, se seleccioni quina planta és (Xiprer, morella, olivera…). Finalment, que a l’apartat multimèdia cal afegir una foto de la planta.
  4- Que si es fa fenologia, dins d’aportació, en l’apartat descripció cal indicar en qui estat fenològic es troba la planta observada i la data de la foto.
  [Comentaris que ens varen fer els professors assistents al curs]: En general és una aplicació fàcil si es coneix com fer-la anar.
  Proposaven que es pogués, si es prefereix com a activitat pels alumnes, afegir un dibuix, o altre informació en lloc de la foto.
  Consideraven que les fotos de la galeria d’imatges son molt necessàries al principi i per tant que ha de estar molt accessible.
  La guia de plantes ha de maquetar-se com a petit llibret per a que els professors o participants puguin imprimir-ho i fer un llibret perquè sigui més fàcil treballar al carrer.

  • Monica Garriga Autor/a at 7:10 pm

   I també es demana que la data de creació de l’aportació quedi publicada.

   Ciència Ciutadana

   “Flora urbana i al•lèrgia” és un projecte que forma part de la Oficina de Ciència Ciutadana (http://www.barcelonalab.cat/ca/projectes/oficina-ciencia-ciutadana/).
   La ciència ciutadana permet a gent com tu, interessada en la ciència, participar en projectes científics de temàtiques molt diverses. Entre tots els participants se recullen dades, s’analitzen i s’obtenen resultats científics.
   Si estàs interessat en participar, dóna’t d’alta com a voluntari en l’Oficina de Ciència Ciutadana emplenant el següent formulari:

   Enllaç al formulari (http://formularis.eicub.net/index.php/632456/lang-ca)

   Ciencia Ciudadana

   “Flora urbana y alergia, ¿cooperas?” es un proyecto que forma parte de la Oficina de Ciencia Ciudadana (http://www.barcelonalab.cat/ca/projectes/oficina-ciencia-ciutadana/).
   La ciencia ciudadana permite a gente como tú, interesada en la ciencia, participar en proyectos científicos de temáticas muy diversas. Entre todos los participantes se recogen datos, se analizan y se obtienen resultados científicos.
   Si estás interesado en participar, date de alta como voluntario en la Oficina de Ciencia Ciudadana rellenando el siguiente formulario:
   Enlace al formulario (http://formularis.eicub.net/index.php/632456/lang-ca)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>