Un recorregut pel Poblenou de 1898 (Institut Salvador Espriu)

Autora: Montserrat Alay, Professora de l’Institut Salvador Espriu

Al  nostre Institut feia temps que coneixíem la feina com a documentalista gràfic d’en Xavier Badia, que havia dedicat una colla d’anys a fotografiar l’estat actual d’una quantitat ingent d’edificis del Poblenou.

La imatge de qualsevol façana darrera la qual, des de l’arrencada de la industrialització, s’hi hagués desenvolupat alguna activitat econòmica —relacionada amb el progrés d’una burgesia puixant o amb la supervivència material dels poblenovins, que eren majoritàriament obrers, menestrals o botiguers—, havia quedat impregnada en una fitxa on, a més, l’autor havia afegit tota la informació relativa als canvis en la propietat, usos i funcions de cada edifici al llarg de la seva història.

Alaba2
L’objectiu: bastir un banc de dades que permetés conèixer les transformacions d’un barri encara ben viu, amb una mirada ―la de la seva càmera fotogràfica— i d’unes dades ―procedents d’arxius i de fonts orals— el més precises possible. El resultat: més de mil fitxes, això és, més de mil elements arquitectònics àmpliament documentats!

Quan ens vam proposar, a partir d’aquest filó informatiu, l’elaboració d’un recorregut pel patrimoni històric del Poblenou que incorporés les noves tècniques de geolocalització, vam tenir clar que caldria delimitar molt bé el contingut i que això implicava centrar-nos en una petita parcel·la de la història del barri, delimitació temporal que ens permetria dibuixar millor els seus contorns arquitectònics í captar amb encert les palpitacions dels poblenovins i poblenovines d’antany.
Finalment el moment escollit va ser el tombant de segle, pels volts dels anys 1897-1898, coincidint amb l’agregació de Sant Martí de Provençals a l’urbs barcelonina i amb la desfeta de Cuba.

En una primera aproximació al material descrit més amunt els alumnes es van repartir les fitxes per grups. Les classificaven i es familiaritzaven amb el seu contingut; alhora, revisaven fonts bibliogràfiques i a Internet sobre la història del Poblenou. Es tractava de buidar tota la informació relativa als anys escollits, classificant-la en quatre categories: fàbriques i magatzems, tallers artesanals, botigues i cooperatives.

La informació obtinguda, després d’aquesta feina esgotadora, es va materialitzar en 292 entrades d’una base de dades que agrupava les categories anteriors. BancdeDadesÉs a dir, l’allau d’informació, un cop sistematitzada, ens va permetre fer-nos una idea força aproximada de l’aspecte que podien tenir els carrers del Poblenou del tombant de segle: saber on hi havia un forn de pa, un magatzem de vins, un taller de bótes o una fàbrica d’acabats tèxtils… El resultat era sens dubte interessant, tal i com va quedar plasmat en alguns plànols temàtics que varem elaborar. Utilitzant totes aquestes dades, a més, els diferents grups d’alumnes van intentar resoldre algunes qüestions, a mode d’hipòtesis, relacionades amb l’evolució industrial del barri o amb les causes de la proliferació de determinades activitats.

Finalment va arribar el moment de seleccionar, d’entre tota la informació disponible, aquells indrets que encara conservessin vestigis arquitectònics ben visibles del passat i que ens permetessin —a nosaltres com a estudiosos o a qualsevol altra persona interessada en el tema―, conèixer el Poblenou de finals del segle XIX.

Escenari1898TreballdeRecercaEl resultat és un recorregut pel patrimoni històric del Poblenou de 1898, que ressegueix 30 punts d’un itinerari que els alumnes, actualment, estan intentant geolocalitzar, documentar i enriquir amb el màxim rigor possible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>